Empanadat Resepti

annosmäärä
20
valmistusaika
50 min
Tee itse empanada herkullisella jauhelihatäytteellä. Täydellinen resepti herkullisiin illalliskutsuihin ja välipaloihin!

Empanada: Monipuolinen herkku Latinalaisesta Amerikasta

Empanada on Latinalaisen Amerikan keittiön suosittu herkku, joka on saavuttanut maailmanlaajuista suosiota. Näiden pienten täytettyjen pasteijojen juuret juontavat espanjalaisten siirtomaavalloitusten aikoihin, jolloin ne levisivät eri puolille maailmaa. Nykyään empanada on keskeinen osa monien maiden ruokakulttuuria, ja sen täytteet vaihtelevat alueittain. Perinteisesti empanadas valmistetaan käsin tehdystä taikinasta, joka täytetään jauhelihalla, kalalla tai kasviksilla. Tämä monipuolisuus tekee empanadasta erinomaisen valinnan erilaisiin tilaisuuksiin.

Empanadas: Valmistus ja Täytteet

Empanadas-valmistus alkaa taikinan sekoittamisesta, jossa käytetään vehnäjauhoja, vettä ja öljyä tai voita. Taikina kaulitaan ohueksi, ja siihen lisätään täyte. Jauheliha on erityisen suosittu täyte, ja se maustetaan usein sipulilla, paprikajauheella ja oliiveilla. Kasvistäytteet, kuten papu- tai juureksilla täytetyt empanadas, ovat myös yleisiä. Täytteiden maustaminen on avainasemassa, sillä se antaa empanadalle sen ainutlaatuisen maun. Paistaminen uunissa tai friteeraus antaa empanadalle rapean pinnan, joka tekee siitä erityisen herkullisen.

Empanadas: Tarjoilu ja Makuparit

Empanadas sopii erinomaisesti niin alkuruoaksi kuin pääruoaksi. Sen pieni koko ja monipuolisuus tekevät siitä täydellisen valinnan juhliin, piknikkeihin tai välipalaksi. Empanadas maistuu erityisen hyvin kastikkeiden, kuten chimichurrin tai tulisen salsan, kanssa. Juomapariksi voi valita punaviinin tai raikkaan oluen, jotka täydentävät pasteijan rikkaan maun. Lisäksi empanadas voidaan tarjota salaatin tai paahdettujen vihannesten kera, mikä tekee siitä täydellisen aterian.

Empanadas: Terveellinen ja Gluteeniton Vaihtoehto

Empanadas voi olla myös terveellinen ja kevyt vaihtoehto, kun sen valmistuksessa käytetään oikeita ainesosia. Jauhelihan sijaan täytteeksi voi valita kasviksia tai vähärasvaista kanaa tai kalaa. Taikinan voi tehdä täysjyväjauhoista tai gluteenittomista aineksista, mikä tekee empanadasta sopivan myös erityisruokavalioita noudattaville. Paistamisen sijaan empanadas voidaan höyryttää tai kypsentää air fryerilla, mikä vähentää rasvan määrää ja tekee siitä terveellisemmän vaihtoehdon.

Empanadas on siis monipuolinen ja herkullinen herkku, joka sopii niin juhliin kuin arkiruokiin. Sen historia ja erilaiset valmistustavat tekevät siitä erityisen, ja se tarjoaa mahdollisuuden kokeilla uusia makuja ja reseptejä.

Tee itse empanada herkullisella jauhelihatäytteellä. Täydellinen resepti herkullisiin illalliskutsuihin ja välipaloihin!
Empanadat Resepti
20
50 min
Ainekset

TAIKINA


2 dl kiehuvaa vettä


150g voita


6 dl vehnäjauhoja


ripaus suolaa


1 kananmuna voiteluun




SLOPPY JOE -TÄYTE


400g naudan jauhelihaa


1 keltainen paprika


1 keltasipuli


1 punainen chili


1 dl valkosipuli-tomaattimurskaa


1/2 lihaliemikuutio


1 rkl vehnäjauhoja + 2 dl vettä


suolaa ja pippuria


Valmistus

Espanjalaiset lihapasteijat eli empanadat! Nämä herkulliset pasteijat sopivat erinomaisesti suolaisena välipalana, ja mehevän hilloinen punaviini korostaa niiden mausteisuutta erityisesti illalliskutsuilla.

1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Sulata voi kuumaan veteen sekoittaen kevyesti. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja suola. Kaada vesi-voiseos ohuena nauhana vehnäjauhojen joukkoon ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Peitä taikina liinalla ja anna kohota noin 20 minuuttia.

3. Ruskista jauheliha isolla paistinpannulla. Lisää hienonnettu paprika, sipuli, valkosipulit ja chili kuutioituna. Kun sipulien ja paprikoiden rakenne on pehmennyt, lisää pannulle tomaattimurska, lihaliemikuutio ja kylmään veteen sekoitettu vehnäjauho. Sekoita huolellisesti ja anna hautua keskilämmöllä poreillen noin 15 minuuttia. Kun vehnäjauho on suurustanut kastikkeen, mausta seos suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

4. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ohuiksi levyiksi. Leikkaa levyistä ympyrämuotilla tai kahvikupilla tasakokoisia ympyröitä. Kauli taikinapyörykät niin ohuiksi, että näet taikinan läpi kirkkaan valon. Jaa täyte ympyröiden keskelle ja taita taikina puolikuun muotoiseksi täytteen päälle. Painele reunat kiinni nipistellen, jotta täyte ei pursua ulos paiston aikana. Voitele pasteijat kananmunalla.

5. Paista empanadoja uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes niiden pinta on kauniin kultainen ja taikina on kypsää.

Valmistusaika: 50 min
Annosmäärä: noin 20 pasteijaa

Jäikö nälkä?

Tilaa leivontaideat sähköpostiisi!